Napredna pretraga

0 KM to 500,000 KM

pronašli smo 0 rezultata
Your search results

Kako da znate da li je kuća pravi izbor nekretnine za vas?

Posted by Ristić on 22. decembra 2020.
| 0

U cilju da vam pomognemo da napravite pravi izbor za sebe i svoju porodicu, u nastavku ćemo predstaviti prednosti, ali i mane života u kući. Ipak, savjetujemo vam da pročitate i koje su to pozitivne i negativne strane života u stanu prije nego što donesete konačnu odluku.

Život u kući

Pozitivno

1. Veći komfor

Glavna prednost života u kući jeste neosporna udobnost i prostorni komfor koji ona pruža.

2. Više slobode 

Kuća svakako pruža više slobode življenja zahvaljujući sopstvenom dvorištu koje vam je na raspolaganju. Bašta u hladovini pravi je spas tokom ljetnjih mjeseci, kao i mogućnost intimnog druženja sa porodicom i prijateljima daleko od radoznalih pogleda komšija i slučajnih prolaznika.

3. Dvorište za dječiju igru

Dvorište djeci pruža bezbjedan prostor za igru. Često smo vremenski ograničeni zbog posla i drugih obaveza, te nismo u prilici da djecu svakodnevno vodimo na javno igralište. Posjedovanjem kuće sa dvorištem vi ćete uštediti sebi vrijeme, a djeci pružiti svakodnevni prostor za igru i mogućnost da lično nadzirete njihove aktivnosti.

4. Mogućnost adaptacije i renoviranja

Kuću lako možete prilagoditi sopstvenim zahtjevima i željama. Naime, ukoliko posjedujete ovaj vid nekretnine Vi ste u prilici samostalno da odlučite o ugradnji energetski efikasnih rešenja, a ona je ujedno i fleksibilnija za adaptacije i renoviranja, u smislu dodatne sobe za novog člana porodice. Takođe, kao vlasnik kuće Vi ste u mogućnosti da odaberete onaj tip grijanja koji najviše odgovara Vama i Vašim potrebama.

5. Niža cijena po kvadratu

Cijena kvadrata kuća je uglavnom niža u odnosu na cijenu kvadrata stana.

6. Prostor za hobije

Kuća je idealan izbor za sve one koji imaju hobije ili upražnjavaju neki vid rekreacije. Dodatni prostor u vidu radionice, ateljea, platoa za jogu ili fitnes sale znatno je jednostavnije urediti u kući nego u stanu. 

7. Sopstveni parking

Ne treba zanemariti ni činjenicu da Vi u okviru kuće posedujete sopstveni parking ili garažu. Ovo je značajna prednost u odnosu na život u stanu i javni parking, koji je često prepun ili se naplaćuje.

Negativno

1. Održavanje kuće i okućnice

Kada ste vlasnik kuće vremenske nepogode, posebno zimi, Vam mogu zadavati problem. U situaciji kada ste u žurbi da stignete na posao na vrijeme ponajmanje Vam treba obaveza u vidu čišćenja trotoara i automobila od snjega kako biste prišli kapiji i oslobodili izlaz.

2. Stalno ulaganje

Jedna od najvećih mana posjedovanja kuće i razlog zašto mnogi odustaju od kupovine iste jeste činjenica da ona traži stalno ulaganje, popravke i održavanje. To iziskuje ne samo mnogo vremena, već i uloženog novca i rada.

3. Loša izolacija i neekonomičnost

Mnoge kuće su građene na način koji nije ekonomičan i sastavljene od velikih prostorija. Poseban problem može predstavljati loša izolacija, koja za posljedicu ima visoke troškove za grijanje tokom zimskih mjeseci. Iz tog razloga od velikog je značaja da se kod svoje agencije za nekretnine pravovremeno raspitate o svim pojedinostima koje se tiču kvadrature, materijala koji je korišćen u izradi, o godini izgradnje i trenutnom stanju u kojem se nekretnina nalazi.

4. Više novca za adaptaciju

Kuće po pravilu iziskuju veća ulaganja i znatno više novčanih sredstava u slučaju da se odlučite za njenu adaptaciju. Budite spremni na to da ponekad preuređenje starije kuće može da Vas košta gotovo isto kao izgradnja nove kuće. Pored finansijskog momenta, ovaj postupak povlači sa sobom i obezbeđivanje različitih urbanističkih dozvola, planova i rešenja. 

5. Život na periferiji

Kada birate kuću za vaš idealan novi dom, znajte da je najveći broj nekretnina lociran na periferiji grada, posebno ukoliko kupujete kuću u većim gradovima kao što su Novi Sad i Bijeljina. Takođe treba napomenuti da udaljenost od centra grada znači i dodatni trošak za prevoz, posebno ukoliko ste u situaciji da svakodnevno putujete na posao.

6. Veći porez

Treba uzeti u obzir i to da je porez na imovinu za kuću i okućnicu znatno veći nego za stan.

Odlučite se za kupovinu kuće u slučaju da:

– volite da okupljate prijatelje i porodicu u domu, te da priređujete večere i proslave za njih;

– nekretninu kupujete kao par koji planira proširenje porodice, posebno iz razloga što je kuća lakša za adaptacije u slučaju da želite napraviti dodatnu dječiju sobu;

– želite da uživate u privatnosti svog dvorišta i posjedujete dovoljno prostora za kućne ljubimce;

– ste spremni na stalna ulaganja;

– želite da dio stambenog prostora u kući ili u dvorištu preimenujete u poslovni prostor.

Zaključak 

Nadamo se da smo vam olakšali izbor nekretnine za vaš idealan dom i da sada posjedujete informacije koje će Vas na pravi način usmjeriti da donesete finalnu odluku. Ona treba da bude samo Vaša, donesena u dogovoru sa članovima vaše porodice, skrojena prema Vašim ličnim potrebama i željama, ali i u skladu sa Vašim životnim stilom.

 

Bilo da se odlučite za kuću ili stan znajte da Vi time birate vaše buduće mjesto za život. Nakon donošenja konačne odluke, Vaš sledeći korak podrazumeva angažovanje profesionalne agencije za nekretnine, one koja će postupati isključivo u skladu sa vašim potrebama i zahtevima, štiteći Vaše interese.

Compare Listings