Napredna pretraga

0 KM to 500,000 KM

pronašli smo 0 rezultata
Your search results

Kako da znate da li je stan pravi izbor nekretnine za vas?

Posted by Ristić on 22. decembra 2020.
| 0

 

Našli ste se na prekretnici kada želite da promijenite svoje mjesto stanovanja, ali niste sigurni da li je pravo rješenje za Vaš novi dom stan ili kuća? Svakako je riječ o veoma bitnoj odluci kojoj morate pristupiti sistematično i oprezno, jer, na kraju krajeva, Vi birate vaš budući životni prostor. 

Kada svojoj okolini saopštite nedoumicu u pogledu odabira prave nekretnine, sigurno će Vas obasuti različitim savjetima na osnovu svojih iskustava, ali izbor treba da bude samo Vaš.

Vjerujemo da je pred Vama teška odluka, ali šta ukoliko vam kažemo da nakon pažljivog razmatranja razloga za i protiv, koje ćemo u nastavku podijeliti sa Vama, Vi možete biti na korak od finalne odluke? Ukoliko kod Vas postoje bilo kakve nedoumice apsolutno je neophodno da uzmete u razmatranje sve raspoložive opcije, realno sagledavši i prednosti i mane.

u cilju da vam pomognemo da napravite pravi izbor za sebe i svoju porodicu, u nastavku ćemo predstaviti prednosti, ali i mane života u oba prostora. 

Život u stanu

Pozitivno

1. Manji troškovi

Iznos koji treba izdvojiti za plaćanje računa za grijanje i komunalne usluge u stanu, znatno je niži u odnosu na iznos koji je potrebno izdvojiti za iste troškove za kuću. Ukoliko se dobro organizujete može Vam poći za rukom da imate kontrolu nad svojim troškovima kako bi oni bili u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima.

2. Lakše i jeftinije održavanje

Stanovi su po pravilu manje kvadrature u odnosu na kuću, te je posljedično njihovo održavanje lakše, jednostavnije i iziskuje manje vremena. Prosječna kvadratura stana od oko 50-60 kvadrata na izvjestan način vam je garancija da ćete ga lako održavati čistim i urednim. Takođe, sve značajnije popravke koji se javljaju u zgradama, one koje se tiču sanacije fasade, krova, održavanje stepeništa, ulaza i drugi sitni kvarovi, ulaze u zajedničke troškove koje dijelite sa ostalim stanarima. 

3. Manje novca za renoviranje

Ukoliko se odlučite za renoviranje stana i promjene u enterijeru, znajte da će ovo iziskivati mnogo manje izdvojenog  novca koje ćete potrošiti na materijal i majstorske usluge, u odnosu na kuću.Nije zanemarljiva ni činjenica da je stan potrebno znatno rjeđe krečiti.

4. Brzina nalaženja nekretnine

Nepisano je pravilo da ćete do idealnog prostora za Vaš budući dom prije doći ukoliko ste u potrazi za stanom, nego za kućom. Naime, svaki iskusan agent za nekretnine će Vam potvrditi da je u gradovima znatno veća ponuda stanova i da su oni mahom locirani na boljim lokalitetima. Naša agencija za promet nekretnina svojim potencijalnim kupcima stanova predlaže da se radije opredijele za one lokacije koje imaju dosta zelenila i dovoljno parking prostora kako bi Vaš životni prostor bio prijatniji.

5. Manja cijena

Budite spremni da ćete, u slučaju da Vaš planirani budžet za kupovinu nekretnine nije velik, do idealnog doma znatno brže doći ukoliko je Vaša odluka vezana za potražnju stana. Naime,

minimalni iznos koji je potrebno izdvojiti za kupovinu kuće je iznos za koji možete sebi priuštiti kupovinu dvosobnog stana u novogradnji na dobroj lokaciji. S druge strane, ukoliko ste spremni za kupovinu stana u starogradnji, za pomenuti iznos ćete moći kupiti pristojan trosoban stan.

Negativno

1. Manje komfora

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana znajte da ste za svoj budući život odabrali prostorno manje komforan objekat u odnosu na kuću. 

2. Manji prostor

Odabirom stana, posebno ukoliko ste prethodno živjeli u kući, životni prostor Vam je znatno ograničen, posebno uzimajući u obzir da su danas rijetki stanovi koji pored standardnih prostorija (kuhinje, kupatila, dnevne i spavaće sobe), nude i dodatne prostorije u vidu balkona ili ostave. 

Ovo znači da ćete u stanu često imati problem sa pronalaženjem prostora za odlaganje stvari.

3. Kompromis sa komšijama

Boravak u stanu podrazumijeva i stalnu komunikaciju i saradnju sa susjednim stanovima i njihovim vlasnicima i s tim u vezi život sa dosta kompromisa i razumijevanja sa vaše strane.

4. Manje intime

Prava i obaveze stanara definisane su zakonom o kolektivnom stanovanju, a svaka zgrada posjeduje kućni red u skladu sa kojim se morate ponašati. Ukoliko želite da postanete vlasnik psa ili mačke, morate se prethodno usaglasiti sa odredbom o držanju kućnih ljubimaca u stanovima. Takođe, djeci morate skretati pažnju da ne prave buku kako ne bi smetali komšijama.

Odlučite se za kupovinu stana u slučaju da:

– nekretninu kupujete kao pojedinac ili par koji ne planira proširenje porodice;

– ste praktičan tip ličnosti sklon druženju, koji ne provodi mnogo vremena u svom domu;

– želite da budete blizu gradskim dešavanjima i da vam sadržaji poput: pijace, marketa, teretana, pozorišta, bioskopa budu na dohvat ruke

– niste spremni za stalna ulaganja;

– nemate dovoljno vremena da se posvetite održavanju kuće i dvorišta.

Nadamo se da smo vam olakšali izbor nekretnine za vaš idealan dom i da sada posjedujete informacije koje će vam biti od koristi ukoliko se odlučite za život u stanu. Ipak savjetujemo vam da pročitate i savjete koji se tiče pozitivnih i negativnih strana života u kući prije nego što donesete konačnu odluku.

Compare Listings